Hendrika Scheffers, bedelaar

Hendrika Scheffers wordt – met alleen de achternaam – genoemd in De bedelaarskolonie blz 91

Hendrika Scheffers behoort tot de vrouwen in het provinciaal werkhuis te Hoorn, beschreven in De bedelaarskolonie blz 90-92, die door kapitein Hoff worden geselecteerd en daarna door hem over de Zuiderzee naar de Ommerschans worden gebracht, waar ze 10 oktober 1822 aankomen. Er is een lijst van alle deelnemers aan dat transport.

Hendrika Scheffers wordt in het ‘boek gemerkt A’ (Drents Archief toegang 0137.01, archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans, invnr 422) ingeschreven onder bedelaarsnummer 61. Volgens die inschrijving is zij geboren 27 oktober 1785 te Schiedam als dochter van Gijsbert Scheffers en Maria Vrijland, en heeft zij het laatst gewoond in Rotterdam. Zij heeft een lang aangezicht en rond voorhoofd, bruin haar en bruine ogen, een spitse neus, kleine mond, spitse kin en als bijzonder kenmerk ‘op de linkerwang een litteeken en een houw over de regter arm’.

Hendrika Scheffers is blijkbaar getrouwd geweest met iemand met de achternaam Van Wieringen, want ze heeft twee kinderen bij zich met die achternaam:

Petronella van Wieringen krijgt in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 62. Volgens die inschrijving is zij geboren 10 november 1812 te Schiedam, als dochter van Arend van Wieringen en Hendrika Scheffers, en heeft zij het laatst gewoond in Rotterdam. Zij heeft een rond aangezicht en rond voorhoofd, bruin haar en bruine ogen, een spitse neus en spitse kin en als bijzonder kenmerk ‘pokdalig’.

Daniel van Wieringen krijgt in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 63. Volgens die inschrijving is hij geboren 12 september 1816 te Schiedam, als dochter van Arend van Wieringen en Hendrika Scheffers, en heeft hij het laatst gewoond in Rotterdam. Hij heeft een lang aangezicht en rond voorhoofd, bruin haar en bruine ogen, een spitse neus, grote mond, een ronde kin en geen bijzondere kenmerken.

Moeder Hendrika Scheffers en de kinderen Petronella en Daniel van Wieringen worden ontslagen 22 september 1825.

9 augustus 2013, WS