Johanna Hak, bedelaar

Johanna Hak wordt met naam genoemd in De bedelaarskolonie blz 221.

In het stamboek staat Johannes Hak, maar in het bijbehorende signalement staat duidelijk dat zij een ‘dogter’ is, dus het zal Johanna moeten zijn.

Johanna Hak wordt 16 januari 1824 de Ommerschans binnengebracht door ‘de stedelijke regering van ’s Hertogenbosch’. Zij krijgt op folio 338 van het boek gemerkt A (Drents Archief toegang 0137.01, archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans, invnr 422) het bedelaarsnummer 192.
Volgens die inschrijving is zij geboren 1 augustus 1800 in ‘Ette bij Breda’, als dochter van Adriaan Hak en Anthonia de Clock, en heeft zij het laatst gewoond in datzelfde ‘Ette’.

Johanna Hak is vier voet, elf duim en twee streep lang, zij heeft een lang aangezicht en een hoog voorhoofd, bruine ogen, een lange kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Zij zou een zuster moeten zijn van de met hetzelfde konvooi afgeleverde Geertruida Hak A 188, want de namen van de ouders zijn hetzelfde, maar van Geertruida wordt gemeld dat zij juni 1800 geboren is en dat kan natuurlijk niet, hier is ergens een administratief foutje gemaakt.

Johanna Hak overlijdt 25 maart 1824