Jantje Wolters Berends, bedelaar

Jantje Wolters Berends wordt 24 april 1823 de Ommerschans binnengebracht door ‘het bestuur van de gemeente Dwingeloo’. Hij krijgt in het stamboek gemerkt A (Drents Archief, toegang 0137.01, invnr 422) het bedelaarsnummer 751. Volgens die inschrijving zou Jantje Wolters Berends geboren zijn in 1793 te Dieveren als zoon van Wolter Berends en Annigje Jans en zij heeft het laatst gewoond te Smilde.
Jantje Wolters Berends is vijf voet en drie palm lang, heeft een dik en lang aangezicht, blauwe ogen, kleine mond, spitse kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Jantje Wolters Berends deserteert van de schans 4 december 1823.

Op de site van het archief van Hardenberg heb ik een keer een aantekening gevonden die luidde als volgt:
26-08-1824
begeleidend schrijven bij het opzenden van de gearresteerde Jantjen Wolters, geboren te Dieveren in Groningen, welke zich enige tijd over de grenzen heeft opgehouden en gedeserteerd was uit de Kolonie aan de Ommerschans

Helaas kan ik die aantekening op de site niet meer terugvinden, maar volgens mij betekent het dat hij is gegrepen en teruggevoerd.

En inderdaad vind ik in stamboek A een aankomst op 26 augustus 1824, binnengebracht door t gemeentebestuur van Ommen: Janette Wolter Berends.
Er is nu sprake van een ‘dochter’ van Wolter Berends en Annigje Jans, geboren 6 mei 1796 te Dieveren, die het laatst gewoond heeft ‘op de Smilde’.

Dus de meeste gegevens zijn hetzelfde gebleven, alleen geboortedatum en geslacht zijn veranderd.

Zij (want daar zal ik het maar op houden) krijgt op folio 331 van het boek gemerkt A het bedelaarsnummer A152.

Janette Wolter Berends overlijdt 21 augustus 1825.

3 augustus 2013, Wil Schackmann