Jan Vogel, bedelaar

Jan Vogel wordt naar de schans gebracht door ’t stedelijk bestuur van ’s Gravenhage’. Er is een lijst van door Den Haag gebrachte mensen in de periode bestreken door het boek gemerkt A (september 1822-mei 1825).

Jan Vogel komt aan op 30 mei 1825 en krijgt op folio 498 van het boek A het bedelaarsnummer 1258.
Volgens die inschrijving is hij geboren 14 september 1778 te ’s Gravenhage als zoon van ?? en Charlotta Juliana Thiele en heeft hij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Jan Vogel is vijf voet en vijf duim lang, heeft een schraal aangezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, kleine neus, ronde kin, grijs haar en geen bijzondere kenmerken.

Bij aankomst op de schans is hij vergezeld van:

– zijn echtgenote, Hendrika Plakko. Zij krijgt op folio 498 van het boek A het bedelaarsnummer 1257.
Volgens die inschrijving is zij geboren 1 juli 1785 te ’s Gravenhage als dochter van Hendrik Wilhelmus Bertres en Hendrika Plakko en heeft zij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Hendrika Plakko is vijf voet lang, heeft een vol en blozend aangezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, ronde kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Ze hebben bij zich hun vijf kinderen:

Charlotta Vogel. Zij krijgt op folio 498 van het boek A het bedelaarsnummer 1259.
Volgens die inschrijving is zij geboren 4 januari 1810 te ’s Gravenhage als dochter van Jan Vogel en Hendrika Plakko en heeft zij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Charlotta Vogel heeft een vol aangezicht, breed voorhoofd, bruine ogen, kleine neus, kleine mond, ronde kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Hendrik Vogel. Hij krijgt op folio 498 van het boek A het bedelaarsnummer 1260.
Volgens die inschrijving is hij geboren 26 februari 1813 te ’s Gravenhage als zoon van Jan Vogel en Hendrika Plakko en heeft hij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Hendrik Vogel is vier voet en drie duim lang, heeft een vol en blozend aangezicht, breed voorhoofd, bruine ogen, kleine neus, kleine mond, ronde kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Johannes Vogel. Hij krijgt op folio 499 van het boek A het bedelaarsnummer 1261.
Volgens die inschrijving is hij geboren 14 september 1816 te ’s Gravenhage als zoon van Jan Vogel en Hendrika Plakko en heeft hij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Johannes Vogel is vier voet lang, heeft een dik en blozend aangezicht, rond voorhoofd, bruine ogen, korte en dikke neus, ronde kin, blond haar en geen bijzondere kenmerken.

Agatha Vogel. Zij krijgt op folio 499 van het boek A het bedelaarsnummer 1262.
Volgens die inschrijving is zij geboren 15 december 1817 te ’s Gravenhage als dochter van Jan Vogel en Hendrika Plakko en heeft zij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Er is geen signalement van haar opgenomen.

Cathootje Vogel. Zij krijgt op folio 499 van het boek A het bedelaarsnummer 1263.
Volgens die inschrijving is zij geboren 20 februari 1822 te ’s Gravenhage als dochter van Jan Vogel en Hendrika Plakko en heeft zij ook het laatst gewoond in ’s Gravenhage.
Er is geen signalement van haar opgenomen.

Bij alle gezinsleden staat een V, wat erop duidt dat zij te eniger tijd overgegaan zijn naar Veenhuizen. Er staat in de kantlijn ook geknoei met BK-nummers, wat kan betekenen dat ze niet op het contract met het gouvernement, maar op het Bijzonder Kontrak met Den Haag zijn opgenomen.

Er is een verhaal over een incident met Jan Vogel dat speelt zo’n twee maanden na zijn aankomst. Zie hier voor de gebeurtenissen in verhaalvorm en hier voor het incident in archiefstukken.

Jan Vogel overlijdt 12 november 1826.

25 juli 2013, WS