Pieter Thieleman, bedelaar

Pieter Thieleman wordt met naam genoemd in De bedelaarskolonie op blz 106 en 186.

Bij de tweede en volgende opnames staat hij als Tieleman en niet als Thieleman.

Pieter Thieleman wordt 25 oktober 1822 de Ommerschans binnengebracht vanuit het werkhuis te Hoorn. Hij krijgt in het boek gemerkt A (Drents Archief toegang 0137.01, archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans, invnr 422) het bedelaarsnummer 119. Er staat bij die inschrijving geen signalement.

Pieter Thieleman behoort tot de vier mannen die als eersten van de schans deserteren, beschreven in De bedelaarskolonie blz 104-106.

Die ontvluchting wordt ook genoemd in het boek van Albert Piel dat staat op de site van de historische vereniging Avereest. Piel maakt melding van de brief van adjunctdirecteur Hoff aan de gemeenten in de omgeving. Volgens Piel verzoekt Hoff daarin dat deze voortvluchtigen werden aangehouden overal waar deze zich buiten de Limieten der kolonie zullen vertonen, om daarna aan de Directie te worden overgeleverd. Voorts beschrijft Hoff hoe de voortvluchtigen aan hun bedelaarskleding te herkennen zijn en noemt hij hun namen en enige gegevens:
– Huig van der Grind, geboren te Hoorn, 2 mei 1787, gewoond hebbende te Hoorn.
– Constant Rijbrand ten Neeve, geboren te Goes, 11 april 1798, gewoond hebbende te Middelburg.
– Christiaan de Ruiter, geboren te Amsterdam, 24 augustus 1899, gewoond hebbende te Amsterdam.
– Pieter Tielemann, geboren te Bielefeld, 5 juli 1775, gewoond hebbende te Coevorden.

Pieter Thieleman wordt opnieuw op de schans afgeleverd op 25 juli 1823, opnieuw vanuit het gesticht te Hoorn. Hij krijgt in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 901 (als Tieleman dus) en nu zijn er wel dingen ingevuld.
Volgens die inschrijving is hij geboren 22 mei 1779 te Doesburg, als zoon van Karel Thieleman en Dorothea Redeler, en heeft hij het laatst gewoond in hetzelfde Doesburg.
Pieter Thieleman is vijf voet, twee palm en 1 streep lang, heeft een ovaal aangezicht, blauwe ogen, een ronde kin, blondgrijs haar en geen bijzondere kenmerken.

Hij gaat nu via de voordeur weg en wordt ontslagen 4 september 1826.

Maar later keert Pieter T(h)ieleman diverse keren terug en krijgt hij de bedelaarsnummers:
– E 237,
– F 1671,
– G 1918,
– G 2,
– I 189.

8 augustus 2013, Wil Schackmann