Johannes Hoebag, bedelaar

Voorafgaand aan zijn opzending naar de schans komt Johannes Hoebag voor op een ‘Nominatieve Staat van Personen, welke voegzaam naar de Colonien der Maatschappij van Weldadigheid kunnen worden opgezonden’, welke lijst op 4 juni 1823 te Nijmegen is opgesteld door een commisaris van politie met de verklaring ‘Deze bovenstaande vier en twintig personen, hebben zig aangegeven na de Ommerschans te willen gaan, wijl enige derzelve ofschoon bedeeld, verklaren niet te kunnen leven, en de overige uit hoofde harer jongheid gene bedeling hebben, ook niet kunnen bestaan’.
Johannes Hoebag staat daarop vermeld als geboren te Wijchen, oud 32 jaar, in de kolom ‘uit welke fonds en hoeveel zijn trekkende’ staat ‘8 stuiver, Alg Bestuur’ en bij de ‘Aanmerkingen’ staat ‘zijne huisvrouw genaamd Anna Maria Lentz, oud 34 jaar, geboren alhier, als ook zijne twee zoons, een twaalf en een dertien jaar, de oudste zoon Johannes Nicolaas, en de jongste Peter’.
( Regionaal archief Nijmegen, Oud Secretarie Archief Nijmegen, invnr 10721_1)

Johannes Hoebag wordt 8 augustus 1823 de Ommerschans binnengebracht door Nijmegen. Hij krijgt in het boek gemerkt A (Drents Archief toegang 0137.01, archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans, invnr 422) het bedelaarsnummer 1053.
Volgens die inschrijving is hij geboren 10 augustus 1785 te Wijhen, als zoon van Nicolaas Hoebag en Elisabeth Peters, en heeft hij het laatst gewoond in Nijmegen.
Johannes Hoebag is vijf voet, zeven palm en twee streep lang, heeft een breed aangezicht en een hoog voorhoofd, bruine ogen, grote neus, ronde kin, bruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Hij is vergezeld van zijn echtgenote:

Anna Maria Lens, die in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 1054 krijgt. Volgens die inschrijving is zij geboren 9 maart 1786 te Nijmegen, als dochter van Nicolaas Lens en Theodora Lambrechts. Anna Maria Lens heeft een ovaal aangezicht en een plat voorhoofd, blauwe ogen, een kleine mond, ronde kin, blond haar en geen bijzondere kenmerken.

En hun twee zoons:

Johannes Hoebag, die in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 1055 krijgt. Volgens die inschrijving is hij geboren 10 maart 1810 te Nijmegen, als zoon van Johannes Hoebag en Anna Maria Lens. Johannes Hoebag heeft een rond aangezicht en een hoog voorhoofd, bruine ogen, een kleine neus en kleine mond, donkerbruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Pieter Hoebag, die in het boek gemerkt A het bedelaarsnummer 1056 krijgt. Er is geen geboortedatum genoteerd. Hij is vier viet, 1 palm en twee streep lang, heeft een rond aangezicht en een plat voorhoofd, bruine ogen, een spitse neus, ronde kin, blond haar en geen bijzondere kenmerken.

Het gezin wordt – zonder naam – genoemd in De bedelaarskolonie blz 254 omdat ze twee keer op de ontslagvoordracht staan maar niet weg wilden. Uiteindelijk worden Johannes Hoebag senior, Johannes Hoebag junior en Pieter Hoebag ontslagen op 4 september 1826 en Anna Maria Lens op 2 augustus 1827.