Andries Bronsema, bedelaar

Andries Bronsema wordt 16 augustus 1823 de Ommerschans binnengebracht door de stad Groningen. Hij krijgt in het boek gemerkt A (Drents Archief toegang 0137.01, archief van de Rijkswerkinrichtingen te Veenhuizen en Ommerschans, invnr 422) het bedelaarsnummer 1081.
Volgens die inschrijving is hij geboren 12 augustus 1774 te Hogezand, als zoon van Willem Bronsema en Liesbeth Valters, en heeft hij het laatst gewoond in Groningen.

Andries Bronsema is vijf voet, vier palm en vier streep lang, heeft een rond aangezicht, blauwe ogen, een spitse neus, brede mond, donkerbruin haar en geen bijzondere kenmerken.

Blijkbaar stuurt hij een rekwest, want er is een stukje correspondentie over hem:

– Blijkens een notitie in het brievenboek (Drents Archief, toegang 0186, invnr 348) vraagt de Administrateur Armenwezen naar hem dd 29 november 1825, waarbij de Permanente Commissie heeft aangetekend: brief aan direkteur 8 dec N831, not 14 id art 14, beantw 24 dec n876, not 21 id art 24.

– Daarop schrijft directeur Visser aan de Permanente Commissie dd 16 december 1825 (Drents Archief, toegang 0186, invnr 76):
(…)
terwijl aangaande het rekwest van den kolonist Bronse­ma is dienende dat de Heer Harloff aan dien kolonist, tijdens het opmaken en inzenden der tot ontslag uit de Ommer­schans geregtigde en voorgedragen kolonisten, niet onduidelijk had te kennen gegeven dat het ZEd. aangenaam zijn zoude wanneer hij verzogt nog een jaar te mogen blijven, doch dat dat nimmer door eenige beloften, waar van in het rekwest melding word gemaakt is aangedrongen:
dat de kolonist Bronsema daar aan heeft voldaan en derh. niet op de staat van het ontslag voorgedragen is gebragt:
dat hij meer dan ƒ25- aan oververdiensten te goed heeft en er dus van die zijde geene redenen bestaan om aan zijn, als nu te kennen gegeven verlangen om ontslagen te worden, niet te voldoen.

Andries Bronsema wordt 4 september 1826 ontslagen.

Maar volgens de index op de inschrijvingen keert hij later twee keer terug en krijgt hij dan de bedelaarsnummers:
– G 193, en
– G 2268,